Västerås Filmfestival 2015

Västerås Filmfestival är ett årligt återkommande arrangemang som lockar filmentusiaster till Västerås från stora delar av landet. Kortfattat kan sägas att målet med festivalen är att stimulera och uppmuntra till filmskapande både lokalt i regionen samt i hela Sverige. Detta genom att visa upp filmer som producerats från en mängd olika genres och då inte bara från Sverige utan fån hela världen. Varje år delas det även ut pris till de filmer som anses vara bäst.

När och var?

År 2015 genomförs festivalen mellan 14:e och 22:a november och boende hittar du enklast genom att klicka här.

Samtliga filmer kommer att visas på Culturen samt Globen Living. Culturen är en av de största knutpunkterna för kultur i staden. Detta med ett hus på 4200kvm fullt med olika kulturella evenemang och tillställningar. Globen Living är ett café (samt butik) som ofta har mindre kulturella evenemang.

Utöver själva festivalen kommer även en festkväll att anordnas som kommer att vara kvällen den 21:a oktober. Det brukar vara en mycket uppskattad festkväll och det är även under denna kväll som flera priser delas ut. Under kvällen bjuds det på uppträdanden och dans utöver mingel och prisutdelning. Festen hålls på Blue Moon Bar.

Program:

På hemsidan hwww.vasteras-filmfestival.se/ presenteras det program som gäller under festivalen. Detta presenteras i sin helhet så nära som 14 dagar före festivalens startdatum. Däremot brukar information läggas ut regelbundet vilket gör att de som är intresserade bör besöka hemsidan för att få den nyaste informationen gällande utbud av filmer och program.

Bidrag:

Alla som vill kan skicka in ett bidrag till filmfestivalen. Detta inom fyra olika kategorier, Animation, Minutfilm (som då ska vara 1minut lång), Kortfilm (mellan 1 och 15 minuter) samt Kortfilm (mellan 16 och 30 minuter)

Man behöver inte låsa sig till en kategori utan kan skicka in filmer till flera av dessa kategorier om man så önskar.

Jury:

Den jury som delar ut priserna består av mycket välmeriterade personer som på ett eller annat sätt har stark koppling till film. Utöver det har många lokal anknytning till Västerås. Juryn består av:

Stephan Lövstrand (Sveriges Radio), Norman Wall (Regissör), Mickael Abosh (Filmlärare), Jenny Hutton (Skådespelerska), Sandy Li Shenzhi (China Film), Roger Petersson (Illustratör), Sanna Kahelin (Konstnär) samt Kristofer Paul Stefan (Animerare).