Köp två liter mjölk – och ett besök hos läkaren

Sedan maj är det möjligt att köpa mjölk, mediciner och träffa läkaren på samma ställe. Då öppnade Apoteket Hjärtat sin nya butik vid ICA Maxi och därefter öppnade ”mobildoktorn” Min Doktor en filial i närheten. Ett nytt koncept som gör vården mer tillgänglig för invånarna i Enköping. 

Ett besök på en hälsocentral har länge inneburit att en tid har bokats via telefon varpå man sedan fått gå till sin närmaste hälsocentral. Men med mobila doktorer som exempelvis mindoktor.se, frivilliga hälsokontroller via blodprov som exempelvis medisera.se och apotek som erbjuder allt mer service skapas helt nya förutsättningar. Det är även något som ändrats i Enköping. 

I maj öppnade apoteket Hjärtat sin andra filial i staden. Den första har funnits länge på Stora Torget men de har haft ”så pass mycket att göra så vi knappt hinner med”. Delvis fick den nya butiken samma utbud av produkter och tjänster som den på Stora Torget. Samtidigt är det olika enheter och den nya filialen har valt att inte ha så mycket sminkartiklar eftersom det skulle kunna upplevas som konkurrens mot ICA Maxi. 

Min Doktor – Ett besök hos läkaren 

Min Doktor var en av de första aktörerna som etablerade sig som ”mobildoktor”. Sedan dess har de även valt att satsa på flexibla hälsocentralen där man som privatperson kan få drop-in tider. Den 12:e juni öppnades filialen vid ICA Maxi. Därmed kan man få en drop-in tid, få recept utskrivet och hämta medicinen på Apoteket Hjärtat bara ett tiotal meter bort. Allt innan den stora helghandlingen…

Detta är den åttonde kliniken som Min Doktor har i Sverige och i intervju till Eposten anges att de planerar upp till 15 ytterligare ställen. Genom att samarbeta med ICA Maxi och Apoteket hjärtat hittas smidiga lösningar som uppskattas av kunderna:

”Vi kompletterar varandra väl. Tillsammans förenklar vi för folk i vardagen” kommenterar ansvarige för kliniken. Hur invånarna tar emot hälsosatsningen återstår att se. Att kunna köpa mjölk, mediciner och få en läkarundersökning på en gång kanske är framtidens sätt att få primärvård.